De digital skill gap overbruggen met becomedigital.be

 

Heel wat Belgen moeten dringend hun vaardigheden aanscherpen om mee te kunnen met de snelle digitalisering van onze maatschappij en economie. Om dat bewustzijn te versterken en het opleidingsaanbod hiervan beter bekend te maken, werd becomedigital.be gelanceerd. Een initiatief van Microsoft en Proximus met medewerking van Agoria, PwC en UQalify.

“De transitie naar een meer digitale economie zal tegen 2030 zo’n 200.000 nieuwe jobs opleveren,” licht Erik Kerkhofs van Microsoft toe. “Tegelijkertijd zien we dat zo’n 4,5 miljoen Belgen nieuwe vaardigheden zal moeten aanleren de komende jaren. Nochtans blijkt dat slechts zo’n 8% van de Belgen recent een bijscholing heeft gevolgd op dat vlak, en dat ligt onder het Europese gemiddelde van 15%.”

Als we hier niets aan doen, riskeren we dus tegen 2030 met een steeds groter wordende kloof te zitten tussen digitale competenties enerzijds en het jobaanbod anderzijds. Het platform becomedigital.be biedt hier een antwoord op. Het laat gebruikers toe om hun digitale competenties in kaart te brengen, zowel individuele gebruikers als bedrijven. 

“De bedoeling is om zoveel mogelijk individuen en organisaties toe te laten om hun huidige digitale vaardigheden in kaart te brengen. De nadruk ligt dus echt wel op zelfevaluatie,” zegt Kerkhofs. “In functie van toekomstige jobopportuniteiten en een matching trainingsaanbod kan je dan zelf, in functie van je profiel, de nodige stappen ondernemen om je talenten aan te scherpen.”

Nalantis werkte mee aan de ontwikkeling van het platform en de achterliggende software. CEO Frank Aernout: “Het unieke en tegelijkertijd intelligente van het platform, is dat het verschillende technologieën combineert. Dat gaat van een semantische competentieanalyse op documenten zoals cv’s en beroepsomschrijvingen tot een talent finder, een motivation finder en een digital skills passport die de digitale skills van je huidige job in kaart brengt. Die hele combinatie maakt het zeer verrijkend voor jezelf.” 

Ervaar de voordelen van het platform zelf - als individu of met je bedrijf - via https://becomedigital.be/. Vragen over onze technologie, de mogelijkheden en toepassingen? Laat het ons gerust weten.  

 
Previous
Previous

Dronetechnologie: een uitdaging in volle ontwikkeling

Next
Next

Parlaeus: een betere digitale dienstverlening voor steden en gemeenten