Dronetechnologie: een uitdaging in volle ontwikkeling

 

De dronetechnologie evolueert met rasse schreden. In het project Flying Forward 2020 is Nalantis één van de zeven internationale partners die hun know-how bundelen. Met Europese steun onderzoeken ze met welke voorwaarden autonome drones - bijvoorbeeld voor pakjesdiensten - kunnen functioneren in stedelijke omgevingen.

“De grootste uitdaging is dat er heel veel facetten bij elkaar komen om drones veilig taken te laten uitvoeren in de stad,” legt Ted Van Hoof van de High Tech Campus Eindhoven uit. “En dat is één van de belangrijke dingen die we in dit project gaan aantonen: dat er technisch heel wat mogelijk is, maar dat er ook nog wel een aantal dingen ontwikkeld moeten worden om meerdere drones tegelijkertijd in hetzelfde luchtruim actief te hebben.”

Tijdens een demonstratie op de High Tech Campus in Eindhoven werden diverse toepassingen getoond. Drones zouden bijvoorbeeld hulpdiensten kunnen ondersteunen om snel een defibrillator bij een patiënt in nood te krijgen. Op het moment dat er een defibrillator nodig is op een moeilijk bereikbare plek geeft de hulpdienst dit door en stijgt de drone op om meteen naar de locatie te vliegen. Zo kan de defibrillator meteen ingezet worden om een leven te redden. 

De besturingssystemen die het verkeer van autonoom vliegende drones zullen regelen zijn in volle ontwikkeling. Nalantis levert de software die toelaat om drones veilig en volgens de geldende regelgeving te laten vliegen. “De artificial intelligence van Nalantis wordt gebruikt om de wet te interpreteren op zo’n manier dat het softwaresysteem van de drone ermee overweg kan,” zegt Van Hoof. “Die wet wordt dan vertaald naar commando’s voor de drone. En ook: als de wet verandert, veranderen die commando’s en dus het gedrag van de drone ook mee.” 

Een boeiende toepassing van onze taaltechnologie waar het laatste woord zéker nog niet over gevallen is. Benieuwd naar meer projecten van ons? Neem een kijkje op onze blog

 
Previous
Previous

Wat is er mis met Black Box AI, en hoe kunnen we dit oplossen?

Next
Next

De digital skill gap overbruggen met becomedigital.be