Hoe AI studenten helpt op weg naar hun droomjob

Wanneer we tegen mensen buiten de sector spreken over AI, stellen velen zich een ingewikkeld technologisch kluwen voor dat vooral een ver-van-hun-bedshow blijft. Of ze denken aan commerciële toepassingen en griezelige, dystopische toekomstscenario’s. Maar wat als we je zeiden dat AI ook mooie maatschappelijke doelen kan waarmaken? Eén van die doelen waar wij met veel plezier aan meewerken, is studenten op weg helpen naar hun droomjob dankzij de power of AI.

Student gebruikt AI op zoek naar job
 

The perfect match

Het is voor jongeren - waar ook ter wereld - niet gemakkelijk om een job te kiezen. Laat staan dat ze er een idee van hebben wat hun droomjob nu juist inhoudt. Want er is zoveel om uit te kiezen, toch? Of ze denken juist te beperkt op basis van hun talenten, opleiding en de regio waarin ze wonen. Veel bedrijven en jobs blijven onder de radar voor studenten en daardoor gaat hun droomcarrière misschien wel aan hen voorbij.

Niet als het aan platformen zoals Regio In Je Rugzak ligt. Deze matchingtool met taaltechnologie van Nalantis helpt studenten in de regio van Roermond om jobs en bedrijven in hun regio te ontdekken. Werkplaatsen die ze misschien nog niet kenden, maar die wel heel goed bij hun persoonlijk profiel passen. Via die weg wil Regio In Je Rugzak jongeren helpen een job te vinden die écht bij hen past. Daarbovenop stimuleert het de leerlingen om hun eigen regio te verkennen, want misschien ligt hun droomjob wel gewoon op hun fietsroute naar school  terwijl ze zelf altijd dachten dat er daar ‘niets te beleven’ was. 

 

KNOWLEDGE IS POWER

Zulke tools zijn geen robotische jobchips à la Futurama die je vertellen wat je de rest van je leven moet gaan doen. Integendeel. In plaats van iets op te leggen, geven ze aanbevelingen op basis van het unieke werk-DNA en de skills van die persoon. Zie het als een lege wegenkaart waarop plots routes verschijnen die je anders niet zou vinden. De kaart biedt inzicht en houvast, maar je bewandelt de route nog steeds helemaal zoals je dat zelf wilt. Misschien helpt het exploreren van een bepaalde job of een bedrijf zelfs om de student te doen inzien wat hij of zij zeker niét wil doen later. Knowledge is power en dergelijke matchingplatformen zijn een good place to start.

Net zo belangrijk is trouwens inzicht verkrijgen in de steeds veranderende skills die nodig zijn om je op de huidige arbeidsmarkt te profileren. Daarvoor werd SkillsInZicht Euregio opgezet, opnieuw met de AI-technologie van Nalantis. Zoals tijdens de coronacrisis des te meer duidelijk werd kan de arbeidsmarkt snel omslaan en net daarom wil SkillsInZicht ervoor zorgen dat bedrijven, werknemers, onderwijsinstellingen, overheden én studenten in Vlaanderen en Nederland hier snel op kunnen anticiperen.  

Zo helpt de SkillsInZicht-tool Meet The Youngsters Nederlandse jongeren bij het kiezen van vervolgopleidingen en de eerste stappen naar de arbeidsmarkt. Werkenden worden in Nederland dan weer via Leo Loopbaan begeleid om zich blijvend bij te scholen en bij te leren.

Door op een innovatieve manier naar de arbeidsmarkt te kijken, ontstaan unieke inzichten om de mismatch tussen vraag en aanbod aan te pakken. Op basis van de inzichten kunnen gerichte investeringen worden gedaan om vraag en aanbod beter op elkaar aan te laten sluiten en daarmee toekomstige arbeidsmarkttekorten en -overschotten op te vangen.
— SkillsInZicht

THE SKY’S THE LIMIT 

Het beste aan dergelijke platformen bij het kiezen van een carrière? Ze zijn volledig objectief. Unbiased, noemen we dat ook wel in onze sector. Dat in tegenstelling tot de ‘klassieke’ manieren van een job kiezen. Denk maar aan je ouders die graag willen dat je voor ingenieur gaat studeren, terwijl dat juist verre van je skills en interesseveld ligt. Of je studie die je in een bepaalde richting stuurt, terwijl je met inzicht in de arbeidsmarkt ontdekt dat je je kunt bijscholen om iets helemaal anders te gaan doen. 

Heerlijk eerlijk, maar zo’n unbiased systeem is ook ruimdenkend. Zonder limieten op basis van kenmerken die er objectief gezien niet toe doen - zoals je geslacht, leeftijd, naam of afkomst. Waar jij jezelf misschien zou tegenhouden om een bepaalde richting in te gaan, duwen objectieve matchingtools je over die onzichtbare grens heen en tonen ze dat je wél de skills en talenten hebt om het te maken in die carrière. Of dat je uitdaging en groeimogelijkheden in je huidige job kunt vinden door blijvend bij te leren.


Heb je zelf een project dat baat zou hebben bij onze unbiased, next-gen taaltechnologie? We horen graag van je.

Previous
Previous

AI-technologie die jobs overneemt: een positiever verhaal dan je zou denken

Next
Next

Wat is er mis met Black Box AI, en hoe kunnen we dit oplossen?