Wat maakt onze technologie zo uniek, en waar ligt het potentieel?
Artificiële intelligentie verandert onze leefwereld grondig. Voor taal en taalbegrip blijven de toepassingen van AI echter schaars en meestal beperkt tot statistische methodes aan de hand van ‘machine learning’. Nalantis wil daar verandering in brengen en ontwikkelde een hybride AI die véél meer kan.
“De manier waarop wij taal willen begrijpen - en het woord ‘begrijpen’ is daarbij heel belangrijk - is door semantisch te ontleden,” vertelt onze CEO Frank Aernout. “We gaan niet louter een woord herkennen, maar het ook begrijpen in zijn semantische context. Denk aan begrijpend lezen van vroeger op school: dat is wat wij doen. We willen van alle data begrijpen wat erin staat om het zo voor verschillende toepassingen te gebruiken.”
Om dat te kunnen ontwikkelden we een hybride vorm van AI: een combinatie van machine learning technieken met unieke conceptnetten. Zo kunnen we rekening houden met de betekenis van woorden, termen, uitdrukkingen en vooral de onderlinge verbanden ertussen.
“Onze technologie begrijpt bij het lezen van een tekst welke die verbanden zijn,” vertelt Aernout. “En dat is een heel groot verschil met machine learning, die miljoenen data nodig heeft om dan met eindeloos veel algoritmes bepaalde patronen te proberen zien.”
Of die machine learning patronen dan ook nog eens juist en waar zijn, is nog maar de vraag. Het wordt dan bijvoorbeeld al moeilijk bij homoniemen, woorden met meerdere betekenissen zoals ‘bank’, ‘bal’ en ‘vorst’. Maar ook complexere zaken, zoals dubbelzinnige zinsconstructies en de achterliggende emotie van een uitspraak, kan gewone machine learning moeilijk ontleden. Terwijl de technologie van Nalantis één document kan nemen, analyseren en perfect zal weten wat erin staat zonder dat de AI daarvoor op voorhand getraind moet worden. “Dat is een tijdswinst, een kostenwinst én bovendien een kwaliteitswinst.”
Deze augmented intelligence heeft heel wat potentiële toepassingsgebieden. Nalantis focust zich momenteel op enkele specifieke segmenten: talent management, gemeentebesturen, legal en urban air mobility. Maar er dienen zich ook vraagstukken aan in bijvoorbeeld de medische sector, de financiële wereld, e-learning … Potentieel is er dus absoluut genoeg en ons verhaal is nog lang niet uitverteld!