Een nieuwe toekomst voor AI: Nalantis stapt in het baanbrekende Genius-project van VERSES

In het najaar van 2023 kondigde technologiebedrijf VERSES zijn eerste partner aan voor het innovatieve Genius closed beta-programma. Niemand minder dan Nalantis prijkt bovenaan de lijst van tien strategische marktleiders met wie VERSES de handen in elkaar slaat om de toekomst van AI te herschrijven. Ondertussen werden ook al NASA, Volvo en SimWell geïntroduceerd, partners die deze samenwerking voor ons des te boeiender zullen maken. Maar wat maakt dit project zo bijzonder en wat ligt er voor artificiële intelligentie in het verschiet?

Nalantis - VERSES Genius Beta Program
 

Wie is VERSES?

VERSES is een internationaal cognitief technologiebedrijf dat met zijn software de toekomst van AI herschrijft. Zo wil VERSES een veilige en betrouwbare samenwerking tussen mens, machine en artificiële intelligentie bevorderen. Nalantis maakte voor het eerst kennis met VERSES in het Flying Forward 2020-project van de Europese Unie, waarin zeven internationale partners hun knowhow bundelen en onderzoeken onder welke voorwaarden drones autonoom kunnen functioneren in een stedelijke omgeving.

 

Het plateau van Large Language Models

Met generatieve AI-technologieën zoals ChatGPT, Google Bard en Copilot is de wereld intussen bekend. Maar deze Large Language Models botsen op limieten: 

  • Ze zijn niet altijd accuraat. Hun output kan verwarrend en zelfs volledig fout zijn. 

  • Hun data is niet traceerbaar, wat wil zeggen dat een Large Language Model niet weet waarom hij een bepaald antwoord geeft of een bepaalde actie uitvoert. 

  • Om nieuwe info te verwerken, moet het model telkens van nul gebouwd worden. Dat vraagt een enorme investering in tijd en geld die we niet kunnen blijven spenderen. Om nog niet te spreken over de stroom die de datacentra verbruiken, wat voor een gigantische ecologische voetafdruk zorgt. 

  • Large Language Models zijn vaak ontworpen voor één specifieke toepassing die niet kan samenwerken met andere systemen.

Bovendien vraagt elke nieuwe update van een Large Language Model om nog meer computing: grotere data storage en zwaardere processen. Dat heeft als resultaat dat het model misschien groter wordt, maar ook trager. Elke stap vooruit is dus een stap achteruit en daar zijn we ons steeds meer van bewust. Bill Gates verkondigde al zijn overtuiging dat de evolutie van ChatGPT op een plateau is geland. En zelfs Sam Altman, CEO van het bedrijf OpenAI dat achter ChatGPT zit, geeft aan dat hij niet gelooft dat het model nog kan verbeteren louter door het meer data te voeden.

Natural intelligence: AI met een menselijke touch

VERSES bouwt aan een ander vooruitzicht voor artificiële intelligentie. Een toekomst waarin AI meer gelijkenissen vertoont met het menselijke brein: het kan in real-time bijleren, waarnemen, informatie verwerken en zo zijn kennis opbouwen. Dat is waar het bij hun natural intelligence systeem Genius om draait. Volgens Gabriel René, CEO van VERSES en auteur van The Spatial Web, is Genius multidimensioneel, adaptief, efficiënt en coöperatief.  

 
We want to create AI-agents that understand the human world, the human experience.
— Gabriel René, CEO VERSES


We kunnen dit heel simpel voorstellen met robots die in een labo werken. In het geval van Large Language Models is de eerste robot van nul gebouwd. Als er nieuwe informatie moet bijkomen, moet die eerste robot vervangen worden door een tweede robot die opnieuw van nul is gebouwd. Bij Genius verloopt dit echter veel efficiënter: de eerste robot leert gewoon bij en bouwt zijn kennis op zonder van nul te moeten beginnen. Bovendien kan hij, als er een tweede robot in het lab komt, zijn kennis delen en omgekeerd. Zo groeit het slimme ecosysteem van AI-agents steeds verder. Het model moet nooit heropgebouwd worden maar kan continu blijven leren, zelfs over verschillende sectoren en toepassingen heen.

Bovendien werkt Genius volgens het No Black Box AI-principe, waar we bij Nalantis veel waarde aan hechten. Het betekent dat het beslissingsproces van de AI-agents transparant, begrijpbaar en controleerbaar is. Zou je bijvoorbeeld aan de robot uit het LLM-lab vragen waarom hij een beker uit de kast haalt, dan kan hij hier geen antwoord op geven. Vraag je dit aan de robots uit het Genius-lab, dan kunnen ze dit wel heel goed uitleggen. Je krijgt inzicht in hoe de robot weet wat een beker is, hoe hij weet waar die bekers zich in het lab bevinden en welk commando ervoor heeft gezorgd dat hij die uit de kast heeft gehaald. Met Genius wil VERSES de toekomst van AI dus niet alleen slimmer en efficiënter, maar ook betrouwbaarder en ethischer maken.

Genius in de praktijk

Het doel van het closed beta-programma van VERSES is om Genius te testen in verschillende AI-applicaties en sectoren. Zo zal Nalantis het toepassen op onze taaltechnologie die wetteksten omzet naar concrete acties voor zelfsturende machines. Op basis van onze feedback en ons advies zal VERSES het Genius-systeem verder optimaliseren, finaliseren en hopelijk ergens in de nabije toekomst uitrollen voor een open beta-programma.


Kristof Vannotten - CTO Nalantis
 

Wil je op de hoogte blijven van de evolutie van dit project? Volg Nalantis op LinkedIn.

Geschreven door Kristof Vannotten, CTO bij Nalantis.

Previous
Previous

Wat is het verschil tussen analytische en generatieve AI?

Next
Next

Vacatures snel en kwalitatief invullen? Win de war for talent dankzij AI.